Elvégezted a masszázstanfolyamot, és úgy döntesz, önállóan alakítod ki a szalonodat. Egy vállalkozás kezdetén, a vállalkozás különböző életszakaszaiban és a masszőr szakmát is érintő rendkívüli piaci helyzetekben sarkalatos pont az árképzés és az akciózás.

A masszőr képzés kapcsán sok olyan véleményt hallok, miszerint

  1. amíg a gyakorlatot megszerzed, fogadj ingyen vendégeket
  2. induló vállalkozóként akciózz sokat
  3. kezd alacsony árakon, hogy „hozzád szokjanak” a vendégek
  4. ismerőseidnek adj ingyen szolgáltatásokat, ajánlásért cserébe

Engedjétek meg, hogy egyenként tisztába tegyük ezeket az állításokat.

Először
Gondolj csak bele, mennyire vet jó fényt rád kezdő masszőrként, ha kiírod a homlokodra (vagyis a weboldaladra): Hahó, emberek, épp, hogy belekóstoltam a szakmába! Gyertek, gyertek!
Reakció: X.Y. azt szeretné, ha mi lennénk a kísérleti nyulai, mert ugye valahogyan csak meg kell szerezni a gyakorlatot, hogy aztán majd jó drágán eladhassa a szolgáltatást!
Nyilván sarkítottam, de hidd el nekem, ez a feltételezés sajnos nem áll távol az igazságtól.

Megoldás: ha mindenképpen ragaszkodsz az ingyen masszázs szolgáltatáshoz, tedd „nehezen elérhetővé”. Pl: írj egy Facebook posztot arról, hogy munkába menet egy fekete macska szaladt át előtted az úton, ezt a babonát pedig Te azzal szoktad oldani, hogy valami jót teszel. Ezért felajánlod a holnapi 16 órás helyet egy AJÁNDÉK (NEM INGYEN!) masszázsra.
Ugye, mennyivel jobban hangzik, mint ha csak azt mondod, ingyen masszázst kínálsz azért, hogy gyakorold a masszázs tanfolyamon tanultakat …

Másodszor

Induló test vagy talpmasszőrként igen nagy szükséged van a bevételre, nyilván készítettél üzleti tervet, amelyben már az elején korrekt bevétellel számoltál. Hogy tudd hozni a tervszámokat, akciózni lehet, de semmiképpen nem sokat!
Reakció: de hát a kevés bevétel is bevétel, és sokkal jobb, mint ha itt ülök egész nap egyedül a drágán fenntartott szalonomban, és senki nem nyit rám ajtót.

Megoldás: üres óráidat használd fel arra, hogy tovább folytatod a piackutatást (azért folytatod, mert ugye azt már megcsináltad a nyitás előtt).  Járd be a környéket, figyeld az embereket, beszélgess velük. Invitáld be őket, nézzenek szét nálad, igyanak meg veled egy teát, kérdezzenek a masszázsfajtákról minden kötelezettség nélkül. Ismerjék meg az anyagokat, amivel dolgozol, adj kis krémmintákat, apró ajándékokat.
Így hasznosan és nem önsajnálattal telik az időd, és bár most még talán nem érzed, ez is bevétel! Legalább is hosszú távon ebből lesz a bevétel!

Harmadszor

Bízom benne, hogy sikerült! Néhányan megismertek, visszatérő vendégek és úgy érzed: most már jó lenne több pénzt keresni, hát megemeled az árakat. Ne lepődj meg, ha ez történik:
Reakció: Még ki se nyitott, máris emeli az árakat! Vérszemet kapott! Ha ez a szolgáltatás így működik, jobb óvatosnak lenni, mert ki tudja, lehet, hogy 3 hónap múlva újra meg újra magasabb árakon fog dolgozni.

Megoldás: Te már tudod, hogy a masszázs tanulással eltöltött időd, a figyelem, az elkötelezettség, és energiád mennyit ér. (bár a masszőrök, kozmetikusok, segítő foglalkozásúak empátiája, türelme és szakmai kompetenciája pénzben nem kifejezhető, mégis ezt a váltószámot használjuk) Ezt az értéket szeretnéd viszont látni minden szolgáltatásod után. Mégpedig azért, hogy jó érzéssel, pozitív hangulatban tudd a hatodik, tizedik masszázs vendéget is fogadni.
Jó, ha a masszázsaidat már az indulásnál valódi értékük alapján árazod be.  Ez lehet, hogy azt jelenti, nem mindenki fog nálad vásárolni, de neked nem is MINDENKI-re van szükséged, csak „jó”, elkötelezett vendégekre. Emlékszel Pareto törvényére? Eszerint a vendégeid 20%-a adja a bevételed 80%-át. Azt a 20%-ot igyekezz megnyerni már az elején!

Negyedszer

Gyakorlatképpen meghívod barátaidat, kollégáidat, a gyermeked ovis társának szüleit ingyen „gyakorló” masszázs kezelésre.

Reakció: Az ismerősök egy része úgy gondolja: ciki Téged ajánlani, mert barátjuk vagy és mégis, hogy néz az ki, hogy egy barátot ajánlgatnak. Másik része egyszerűen nagyvonalúan megfeledkezik arról a kellemes óráról, amelyet ajándékba adtál neki. Harmadik része pedig egyszerűen irigy, nehogy már…. neked jobb legyen, mint neki. Na jó, marad egy csekély hányad, akire számíthatsz. Ők meg ingyen masszázs nélkül is elviszik a jó híredet!

Megoldás: Kérj ajánlásokat, de csak akkor jutalmazd meg az ajánlót, ha valóban célba ért. Ellenőrizd le, tőle jött az ajánlás, valóban fizetős szolgáltatás lett belőle, és ha így van, jutalmazd meg bőséggel!

Erre van egy trükköm, de ez egyenlőre még titok!
Ha érdekel, kövesd tovább blogjainkat, és lájkold a Facebook oldalunkat és légy követőnk!

Vissza tanfolyamainkhoz