Nem véletlen, hogy ma már azok a vállalkozások, amelyek hosszú távú sikerben gondolkodnak – és hát legyünk őszinték, mi más az ember célja egy masszázstanfolyam elvégzése után, a saját szalon kialakításánál – több tíz, százezer forintot költenek logóik, fogadóterületeik, stúdióik színének meghatározására.

Ebből az összegből szeretnék most Neked megspórolni, és olyan elképesztően értékes szempontokat átadni, melyek hatékonyan segítenek vállalkozásod elindításakor.

Abban ugye egyetértünk, hogy a színek által kiváltott érzelmek különösen fontosak
egy masszázskörnyezetben,
ahová a vendégek pihenni, megfiatalodni és gondjaiktól megszabadulni jönnek.

Amikor a masszázshelyiség színeinek kiválasztásán dolgozol, nem mehetsz csak a saját ízlésed után!

Nem elég, hogy megpróbálsz leendő vendégeid fejével is gondolkodni, a különböző kultúrákban előforduló eltérő jelentéseket – valamint a színárnyalatokat – is figyelembe kell venni, hogy megtaláld a tökéletes kombinációt.

Az elsődleges színekpiros, sárga és zöld– felpezsdítik az embereket és cselekvésre sarkallják őket, ezért valószínűleg nem a legideálisabb választást jelentik egy masszázsszalon megtervezésekor. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ezeknek a színeknek a lágyabb árnyalatai ne működnének.

Rózsaszín masszázs szoba

 

A rózsaszín, amelyet nőies színnek tartanak, jobban illik a csak nők számára kialakított szalonhoz. Például ha cellulit és fogyasztó masszázstanfolyamot végeztél, és ezt szeretnéd kamatoztatni, létrehozhatsz egy olyan fogyasztó stúdiót ahol a falfestésben, bútorzatban vagy a lepedők színében megjelenik egy erősebb rózsaszín árnyalat.

 

 

A világos sárgák, zöldek és kékek a legtöbb emberben pozitív érzelmeket váltanak ki, és különböző fokú nyugalmat keltenek. Emiatt bátran használhatod őket pl. egy frissítő testmasszázst kínáló stúdióban. A sárga halvány árnyalatait sok ember semleges vagy vidám színnek tekinti, és valóban erősíti a gyógyulás érzését. A masszázs tanfolyamokon folytatott beszélgetések és tapasztalataim szerint is a masszőrök nagy előszeretettel alkalmazzák, amikor a masszázshelyiség színéről döntenek.

Néhány embernél azonban a sárga fokozza a probléma megoldásra való hajlamot, és éberen tartja az erre fordított figyelmet. Ettől persze még érezheti jól magát, de az éberség nem feltételen szükséges egy pihentető masszázshoz.
Ha tehát egy olajos lazító masszázs tanfolyam után ebben az irányban szeretnél haladni, inkább lágyabb színek mellett dönts. A keleti kultúrákban a sárga szent szín, amely egyben a bölcsességet is jelzi. Egyes közel-keleti kultúrákban azonban a sárga a gyász színe, legyünk erre figyelemmel!

Franciaországban féltékenységet, Görögországban szomorúságot jelent. Egy olyan masszázs szolgáltatásban, amely különféle etnikai hátterű vendégeket fogad, talán nem érdemes megkockáztatni ezt a színt. A lila szintén megosztó szín, kapcsolódik az anyasághoz, sok kultúrában a törvényesség színe, ezért azt javaslom, ha semmiképp nem szeretnél lemondani róla, akkor is csak kitöltő színként használd.

A kékről és a zöldről már beszéltünk. Ezek világos változatai általában nyugtató színek, amelyek hatására a legtöbb embert átjárja a nyugalom. Egy relaxáló masszázshoz tökéletesen illeszkednek, segítik a feszültség oldását, a magunkra találást. Bár a kék különböző változatai tiszta égboltra és nyugodt tengerre emlékeztetnek, egyes árnyalatok viszont az unalomig konzervatívnak tűnhetnek, ezért fontos a megfelelő árnyalat kiválasztása.

   Forrás: Bend Massage Center

 

A zöld szín és árnyalatai a természetre, a frissességre és a szerencsére – négylevelű lóhere – emlékeztetik az embereket. Bár Afrikában a zöld a korrupcióval, Dél-Amerikában pedig a halállal társul, a legtöbb kultúrában – beleértve a keleti és közel-keletieket is – a zöld új kezdeteket, szerencsét és erőt jelent.

 

 

Egyes gyógyfürdők és holisztikus gyógyászattal foglalkozó intézmények fehér színeket választanak a tiszta, higiénikus megjelenés érdekében. Bár a nyugati kultúrákban a fehér a tisztasághoz, higiéniához és az új kezdetekhez kötődik, kórházi jellege miatt akár illúzióromboló is lehet. Más kultúrákban ennek ellenkezője is előfordul: az ázsiai kultúrákban például a fehér a halált és a szerencsétlenséget jelenti, és gyászkor viselik.

A fekete stabilitást és eleganciát jelent, de negatív érzelmek is kötődnek hozzá, ezért csak kis mennyiségben, finom ellentételezésként érdemes használni.
Kiegészítő színe azonban lehet akár a fehérnek is, mi sem bizonyítja jobban, mint a mindenki számára ismert és elfogadott Yin-Yang jel.