Háború zajlik a szomszédos Ukrajnában. Ez a sokadik vészhelyzet az elmúlt két évben. Az első, második, sokadik Covid után már azt hittük, visszatérhetünk a járvány előtti életünkhöz.
….. és akkor jött a háború.

Arról, hogy magánemberként mit gondolok erről, ezen a platformon nem szeretnék írni.
De hogy milyen hatással van ez rád, masszőrként dolgozó vállalkozóra, arról mindenképpen ejtenék néhány szót – hogy ezzel is segítsek Neked.

Ilyenkor talán a legnehezebb kérdés: hogyan és miről kommunikáljunk a hozzánk érkező vendégekkel? Illik-e, szabad-e a háborúról beszélni vagy tegyünk úgy, mintha nem is lenne?

Amit tehetsz: figyeld a vendégeidet. Ha tudod, hogy valaki személyesen érintett a háborúban, legyél tapintatos, de ne sajnálkozz, ne legyél vészmadár! A masszázs közben használt zenét vedd lágyabbra, de semmiképpen ne szüntesd meg – ahogyan a masszázs tanfolyamon is tanultad, a zene segíti az ellazulást!
Biztos, hogy senki nem tudja kizárni a mindennapokból ezeket a híreket, de jó, ha nálad azt látják, hogy a megnövekedett feszültséget, a nyomott hangulatot az ide illő masszázs megválasztásával, nyugtató környezet megteremtésével biztonságosan tudod kezelni.
A masszázstanfolyamokon számos technikát láttál arra, hogyan lehet az izmokat lazítani, milyen nyugtató, stresszoldó fogások léteznek. Arra is sok instrukciót kaptál, milyen otthoni gyakorlatokat ajánlj. Élj ezzel a tudásoddal, adj útravalót vendégeidnek.

Ami talán a legfontosabb: ne szajkózzuk a negatív gondolatokat, mert ez csak a pánikhangulat fokozására alkalmas!

Nyugodtan vállald fel a beszélgetést, mert valószínűleg jól esik kimondania vendégednek az aggályait, félelmeit.
Ám az is lehet, hogy van olyan vendéged, aki inkább kizárja az életéből ezeket a negatív híreket, igyekszik csak a pozitív dolgokra koncentrálni – vele ne erőltesd a témát, ne Te legyél az, aki felhozza ezt a kérdést!

Néha legbeszédesebb maga a csend! Masszázs közben egyébként sem jó, ha sokat beszélgettek, mert vendéged nem tud pihenni, Neked pedig megoszlik a figyelmed, így nem tudsz 100%-os munkát végezni. A masszázs tanfolyamon egy külön fejezetet szentelünk a vendéggel való kommunikációnak, nem véletlenül. Sokan mondjátok, hogy a vendég lelki „szemetesládája” is vagytok, ami rendjén is van, csak felvet néhány erőteljes kérdést: amikor Téged felkeres, masszőrhöz megy és nem pszichológushoz.  Tudom, megnyugszik, ha kibeszélheti a sérelmeit, szorongásai okát, de az egy külön szakma! Ha nem tanultad, komoly hibákat véthetsz – mondom ezt diplomás mentálhigiénés szakemberkét.  Mindamellett a masszázs élvezetéből, hatékonyságából is nagyon sokat levon, ha végig beszélitek a kezelést. Na de hagyjuk is ezt most…

Még egy gondolat – a segítségnyújtás. Ilyen nehéz helyzetben még azokban az emberekben is felébred a segíteni akarás, akikre egyébként nem jellemző a szociális érzékenység. Az Ukrajnából menekült családok mindenüket hátra hagyva keltek útra, sokan kicsi gyerekekkel, vagy éppen kismamaként.
Mi magunk a Dr. Nyári Péter vezette Szép Jelen Alapítványt támogatjuk a masszázs tanfolyamok megrendeléseiből befolyt összeg egy részével. Ez az alapítvány a Gánton lévő Fecskepalotában már az első héten kilenc menekült családot szállásolt el, gyerekekkel, anyukákkal. Önkéntesekkel oldják meg az étkeztetést, az ügyek intézését. Reméljük, minél kevesebb ideig lesz rá szükség, de addig is a mi támogatásunkra biztosan számíthatnak!