Június a „Migrén és fejfájás tudatosság” hónapja.

A migrén a világ harmadik leggyakoribb betegsége. Statisztikák szerint 1,2 millió migrénes beteg van hazánkban. A probléma nagyságát mi sem mutatja jobban, mint az, hogy az idén márciusban négy (brit, dán, svéd és amerikai) migrénkutatással foglalkozó tudós kapta az idegtudomány legnagyobb presztízsű kitüntetését, az Agy-díjat. (forrás: National Geographic)

És ez még nem minden: a Semmelweis Egyetem Neurológiai klinikáján működő Magyar Fejfájás Társaság tanulmánya rámutat, hogy a tenziós típusú fejfájás a magyar népesség 78%-át érinti.

Ez nem hangzik jól!

Mit tehetnek a betegek a tudatosság jegyében

és a masszőrök a fejfájás elleni küzdelemben?

Először is a kínzó, közérzetet és gondolkodást is zavaró fejfájás okát kell megtalálnunk, hogy aztán megfelelő alternatív módszerekkel, pl. masszázzsal, életmóddal, tornával, gyógynövényekkel csökkenteni lehessen a fájdalmat, vagy megelőzni a panaszok kialakulását, visszatérését.

Fontos tudni!
Fejfájásnál a fájdalom a koponyából vagy az agyat körülvevő szövetekből ered (az agynak nincsenek fájdalomérzést közvetítő sejtjei). A csontokat fedő vékony szövet, a koponyát, a szemeket és a füleket körülvevő izmok, valamint az agy és a gerincvelő, az erek és az idegek felszínét borító szövetek begyulladhatnak vagy irritálódhatnak, ami fejfájást okozhat.

A fejfájás 150 típusa

Az orvosok annak alapján kategorizálják a fejfájást, hogy van-e a háttérben meghúzódó egészségügyi probléma. Ezek szerint a fejfájás lehet elsődleges vagy másodlagos (primer vagy szekunder).

Primer – a fejfájás nem valamely alapbetegség tünete.

Oka lehet:

 • nyaki gerinc elváltozása, terheltsége
 • erek szűkülete, keringési problémák
 • kevés folyadék fogyasztása, rendszertelen étkezés
 • izmok feszültsége, görcsös állapota
 • idegi ingerlékenység, stressz, kifáradás
 • agy meghatározott területeit érintő elváltozás

A szekunder fejfájások más alapbetegségek (láz, melléküreg gyulladás, agydaganat, agyhártyagyulladás, pajzsmirigy problémák, másnaposság) talaján alakulnak ki. Ezekben az esetekben az alapbetegséget kell kezelni.

Jó hírem van: a modern masszőrképzésben ma már elérhető a fejfájás kezelésének speciális technikáját oktató masszázs tanfolyam! A szakképzett masszőr által végzett terápiás masszázzsal a primer fejfájások eredményesen és gyorsan kezelhetők!

Masszázs oktatásunkban a legfontosabb szempont, hogy ne csak a masszázs technikáját, de a hozzá tartozó anatómiai és élettani ismereteket is megszerezze a masszázstanfolyam hallgatója.

A fejfájás kialakulása önmagában is egy komplex élettani folyamat, amit gyakran kísérnek egyéb egészségügyi problémák, mint pl. látás és hallásromlás. Ezért a masszázs oktatása során részletesen foglalkozunk ezek kialakulásának összefüggéseivel, a panaszok specifikus kezelési módjával.

Az oktatott masszázs technika önálló terápiás eljárásként alkalmazható a fej és környéke, nyak, váll, kar lazítására, ezáltal a hallás és látás romlásának megelőzésére. „Mellékhatásként” jó kondícióban tart, lassítja az öregedést, javítja a közérzetet.

Néhány tuti tipp, amit még a legképzettebb masszőrök sem biztos, hogy ismernek:

 • az aktuális fizikai állapot gyorsan javítható néhány légző gyakorlat segítségével
 • a fájdalom csillapítása néhány perc alatt elérhető a meridiánokon végzett akupresszúrával
 • a nyaki gerinc mobilizálása, a lapocka környékén végzett lazító masszázs együttes alkalmazása a fejfájások 40%-t megoldja
 • léteznek olyan speciális tornagyakorlatok, amelyekkel megelőzhető a fejfájás
 • a gyógynövények megfelelő alkalmazásával elkerülhető, sőt azonnal meg is állítható a migrénes roham

A fájdalom csillapítás érdekében végzett célzott kezelést egy kellemes és lágy, nyugtató-lazító masszázsba ágyazva végezzük, különös tekintettel a kezelt személy aktuális fizikai, lelki állapotára. Masszázs közben különösen figyeljünk a fejen és az arcon található meridián pontokra és a reflexzónákra.

Lágy, pihentető masszázs

A masszázstanfolyamot végzettek jól tudják: egy szakmailag korrekt módon végrehajtott masszázs nem csak a bőrre és a kötőszöveti állományra, de az alatta lévő izmokra is lazító, kiegyenlítő hatással bír. Közvetett hatása megmutatkozik az idegrendszerben is, ami elengedhetetlen, ha fájdalomcsillapításról beszélünk. Mivel erőteljes keringésfokozó hatása van, javítja a szem, a fül, az egyensúlyközpont működését, ami a látás, hallás épségének megőrzéséhez, a szédülés és egyensúlyzavar kiküszöböléséhez vezet.

A masszázs végére a gondolat kitisztul, a légzés lelassul, a szív megpihen, a vendég egy kellemesen relaxált állapotba kerül.

A fent leírtakból adódik, hogy minimum heti gyakorisággal érdemes elvégezni a fej masszírozását, mint természetes betegségmegelőző, gyógyító és utókezelő módszert. A különleges technikákból összeállított és tökéletesen kivitelezett masszázs alkalmas a test fizikai állapotának javítására, a szervezet veleszületett öngyógyító képességének serkentésére, és a belső lelki harmónia visszaállítására.

Masszázs tanfolyamainkon ezeket a különleges technikákat mind megtanítjuk számodra!

Nézd meg, mit rejt ez a különleges technika

kukkants be a masszázs tanfolyamunk kulisszái mögé