Egy vállalkozás kezdetén, a vállalkozások különböző fázisaiban és minden rendkívüli piaci helyzet kialakulásakor is egyik sarkalatos pont az árképzés és az akciózás kérdése.

Sok olyan véleményt hallok, miszerint

  1. amíg a gyakorlatot megszerzed, fogadj ingyen vendégeket
  2. induló vállalkozóként akciózz sokat
  3. kezd alacsony árakon, hogy „hozzád szokjanak” a vendégek
  4. ismerőseidnek adj ingyen szolgáltatásokat, ajánlásért cserébe

Engedjétek meg, hogy egyenként megcáfoljam ezeket az állításokat.

Először
Gondolj csak bele, mennyire vet jó fényt rád és induló vállalkozásodra, ha kiírod a homlokodra (a weboldaladra): Hahó, emberek, épp, hogy belekóstoltam a szakmába! Gyertek, gyertek!
Reakció: Ez azt szeretné, ha mi lennénk a kísérleti nyulai, mert ugye valahogyan csak meg kell szerezni a gyakorlatot, hogy aztán majd jó drágán eladhassa a szolgáltatást!
Nyilván sarkítottam, de ismervén a magyar mentalitást, ez a feltételezés sajnos nem áll távol az igazságtól.

Megoldás: ha mindenképpen ragaszkodsz az ingyen szolgáltatáshoz, tedd ezt „nehezen elérhetővé”, értékessé. Pl: facebookon kiírod, hogy munkába menet egy fekete macska szaladt át előtted az úton, ezt a babonát pedig Te azzal szoktad oldani, hogy valami jót teszel, ezért felajánlod az első jelentkezőnek a holnapi du.16 órás helyedet egy ajándék (NEM INGYEN!) masszázsra.
Ugye, mennyivel jobban hangzik, mint ha csak azt mondod, ingyen masszázs, azért, hogy gyakorlatot szerezzek…

Fekete macska – babonából előny

Másodszor

Induló vállalkozásként igen nagy szükséged van a bevételre, nyilván készítettél üzleti tervet, amelyben már az elején egy korrekt bevétellel számoltál. Hogy tudd hozni a tervszámokat, akciózni lehet, de semmiképpen nem sokat!
Reakció: de hát a kevés bevétel is bevétel, jobb, mint ha itt ülök egész nap egyedül a drágán fenntartott szalonomban, és senki nem nyit rám ajtót.

Megoldás: a szalonodban eltöltött üres óráidat használd fel arra, hogy tovább folytatod a piackutatást (azért folytatod, mert ugye azt már elkezdted, mielőtt a helyet kiválasztottad, kialakítottad a szalonodat és a szolgáltatás listádat).  Járd be a környéket, figyeld az embereke, kezdj el velük beszélgetni. Invitáld be őket, nézzenek szét nálad, igyanak meg veled egy teát, kérdezzenek minden kötelezettség nélkül. Ismerjék meg az anyagokat, amivel dolgozol, adj kis krémmintákat, apró ajándékokat.
Így hasznosan és nem önsajnálattal telik az időd, és bár most még talán nem érzed, ez is bevétel! Legalább is hosszú távon ebből lesz a bevétel!

 

Teázz a vendégeddel

Harmadszor

Tegyük fel, hogy sikerült, néhányan megismertek, „hozzád szoktak” és úgy érzed:  most már jó lenne pénzt is keresni belőle, hát emeljük meg az árakat. Ne lepődj meg, ha ez történik:
Reakció: Még ki se nyitott, máris emeli az árakat! Vérszemet kapott! Ha ez a szolgáltatás így működik, jobb óvatosnak lenni, mert ki tudja, lehet, hogy 3 hónap múlva újra meg újra magasabb árakon fog dolgozni.

Megoldás: Te már tudod, hogy a tanulással eltöltött időd, a figyelmed, az elkötelezettséged, fizikai jelenléted és energiád mennyit ér. (bár a masszőrök, kozmetikusok, segítő foglalkozásúak empátiája, türelme és szakmai kompetenciája pénzben nem kifejezhető, mégis ezt a váltószámot használjuk) Ezt az értéket szeretnéd viszont látni – a kezdetektől – minden szolgáltatásod után. Mégpedig azért, hogy jó érzéssel, pozitív hangulatban tudd a hatodik, tizedik vendéget is fogadni.
Jó, ha a szolgáltatásaidat már az indulásnál valódi értékük alapján árazod be.  Ez lehet, hogy azt jelenti, nem mindenki fog nálad vásárolni, de neked nem is MINDENKI-re van szükséged, csak jó, elkötelezett vendégekre. Emlékszel Pareto törvényére: vendégeid 20%-a adja a bevételed 80%-át.
Azt a 20%-ot igyekezz megnyerni már az elején.

Pareto-elv 80:20-as szabály

Negyedszer

Gyakorlatképpen meghívod barátaidat, kollégáidat, a gyermeked ovistársának szüleit inygen „gyakorló” masszázsra, kezelésre.

Reakció: Az ismerősök egy része úgy gondolja: ciki Téged ajánlani, mert barátjuk vagy és mégis, hogy néz az ki, hogy egy barátot ajánlgatnak. Másik része egyszerűen nagyvonalúan megfeledkezik arról a kellemes óráról, amelyet ajándékba adtál neki. Harmadik része pedig egyszerűen irigy, nehogymár…. neked jobb legyen, mint neki. Na jó, marad egy csekély hányad, akire számíthatsz. Ők meg ingyen masszázs nélkül is elviszik a jó híredet!

Megoldás: Kérj ajánlásokat, de csak akkor jutalmazd meg az ajánlót, ha valóban célba ért. Ellenőrizd le, tőle jött az ajánlás, valóban fizetős szolgáltatás lett belőle, és ha így van, jutalmazd meg bőséggel!

Erre van egy nagyon jó trükköm, de ez egyenlőre még titok!

A trükk még titok

Ha érdekel, kövesd tovább blogjainkat, és csatlakozz a (RE)START Akadémia zárt facebook csoportunkhoz.

Vissza tanfolyamainkhoz